Sâmbăta morţilor sau Moşii de Iarnă – zi de pomenire a celor adormiţi

Saturday, 18 February , 2017

Sâmbăta morților dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți a fost marcată în mod deosebit la Sfânta Mănăstire Ciuflea, prin citirea Acatistului celor adormiți întru Domnul, după care a urmat Serviciul divin oficiat de soborul de preoţi şi diaconi ai Mănăstirii, în frunte cu PC Arhimandrit Nicolae (Roșca).

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită Panihida Mare pentru odihna și iertarea păcatelor celor adormiți.

Moşii de iarnă

În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne se face pomenirea morților, pentru ca în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoşata Judecată şi A doua venire a Domnului la care ne vom înfăţişa toţi. Pentru că mulţi creştini au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea sau fără pocăinţa necesară, Biserica face mijlocire pentru toți aceştia, ca să se bucure de fericirea veșnică.

Sâmbăta, zi de pomenire a celor adormiţi

Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică,  ziua învierii cu trupul. Duminica este numită şi ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără de sfârşit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, va fi eternă.

Mâine, în Duminica lăsatului sec de carne, la Sfânta Mănăstire Ciuflea se va săvârși Serviciul divin duminical în Catedrala „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” începând cu ora 8.30 – Ceasurile, 8.45 Întâlnirea PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat și 9.00 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Sursa: www.ciuflea.md